1. Dobrodošli na Sfrjcaffe. Kao gost možete pregledati forum, ali da bi učestvovali potrebno je da se registrujte na forumu. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena.

Dekorativno savijanje salveta

Diskusija u 'Savjeti u kuhinji' započeta od SFRJCAFFE, 20 April 2012.

 1. SFRJCAFFE

  SFRJCAFFE Korisnik od povjerenja

  Evo nekih zanimljivih nacina savijanja salveta u slikama.

  [​IMG].
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

 2. Google Adsense

 3. SFRJCAFFE

  SFRJCAFFE Korisnik od povjerenja

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
 4. SFRJCAFFE

  SFRJCAFFE Korisnik od povjerenja

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
 5. SFRJCAFFE

  SFRJCAFFE Korisnik od povjerenja

  Ukoliko očekujete goste na ručku ili večeri, poželjno je da uredite trpezu i da pored lepo pripremljenog obroka, obratite pažnju i na to da dekoracija stola bude savršena. Pored odabira pribora za jelo, čaša i načina na koji ćete dekorisati i postaviti hranu, dekoracija salveta je vrlo popularna u zadnje vreme pa nemojte zaboraviti na ovaj detalj. Dekoracija salveta se može postići na mnogo načina, ali mi ćemo vam ponuditi nekoliko ideja kako napraviti prstenje za salvete.

  Jedan od načina da napravite prstenje za salvete jeste da prsten napravljan od savitljive plastike ili kartona prekrijete satenskom trakom. Ovaj način izrade prstenja je vrlo jednostavan, a u zavisnosti od toga koliko ste maštoviti i spretni, dekoracija salveta na ovaj način može biti vrlo raskošna.


  [​IMG]

  Da biste napravili ovakvo prstenje potrebno je da lako savitljivu plastiku ili karton isečete na trakice širine 2 do 3 cm i dužine oko 12 cm. Kada isečete trakice potrebno je da od njih napravite prstenje tako što ćete delove trakice spojiti heftalicom ili prišiti iglom i koncem. Zatim početni deo satenske trake zalepite ili prišijte za prsten i nastavite da obmotavate satensku traku oko prstena sve dok ne prekrijete osnovu. Kada završite sa obmotavanjem, pričvrstite kraj satenske trake za prten i na mestu gde je vidljiv rub dodajte dekoraciju od bisera, drvenih perli ili kristala.

  Boje satenske trake uklopite sa bojom salveta i bojama koje se nalaze na priboru za jelo i stolnjaku kako bi dekoracija stola bila kompletna.

  [​IMG]

  Drugi način da napravite prstenje za salvete jeste da upotrebite ukrasnu traku od tila koja na rubovima ima tanku žicu. Da biste napravili prstenje od ovakve trake potrebno je da traku isečete na sitnije trakice dužine od oko 14 cm i da svakoj trakici spojite krajeve pa presavijete žicu ka jednoj strani tako da napravite rub debljine oko jednog centimetra. Zatim presavijte rub koji ste napravili savijanjem žice tako da dobijete dupli rub koji ćete pričvrstiti uz oblik prstena.

  [​IMG]

  Ovako napravljeno prstenje za salvete u zavisnosti od dezena trake ne morate dodatno ukrašavati. Pošto se ove trake izrađuju u raznim dezenima i sa različitim motivima, možete odabrati jednu za pravljenje prstenja za novogodišnje praznike a drugu traku za prstenje koje poslužiti kao dekoracija salveta za dečije proslave. Naravno, boju trake odaberite u skladu sa bojom tanjira i stolnjaka koji ćete koristiti za određenu priliku.
  Koju god vrstu prstenja za salvete da pravite, možete ostaviti u zamrzivaču neko vreme pre nego što ih upotrebite za salvete kako bi se dezinfikovali.
  Ovo su samo neke od ideja kako napraviti prstenje za salvete koje će učiniti da kompletna dekoracija stola izgleda upotpunjeno. U zavisnosti od toga za koju ćete priliku koristiti prstenje za salvete, odaberite i motive i dekorativne elemente koje ćete upotrebiti za njihovo pravljanje.
 6. SFRJCAFFE

  SFRJCAFFE Korisnik od povjerenja

  1. korak

  [​IMG]

  Položite salvetu ispred sebe, licem okrenutim prema dole. Vodite računa da salvete prije savijanja dobro ispeglate i da ako je moguće još uvijek budu tople, jer je tada savijanje mnogo lakše.

  2. korak

  [​IMG]

  Presavijte salvetu po pola i ponovo je otvorite. Potrudite se da ostane trag savijanja.

  3. korak

  [​IMG]

  Počnite sa savijanjem salvete u obliku harmonike. Potrudite se da savijate tačno do centra, odnosno da traga savijanja.

  4. korak

  [​IMG]

  Dovršite savijanje u oblik harmonike.

  5. korak

  [​IMG]

  Presavijte ovako složenu salvetu u oblik lepeze kako je i pokazano na slici.

  6. korak

  [​IMG]

  Stavite prsten i razvucite krajeve u oblik lepeze.

  Postavite na tanjir i uživajte u pogledu
 7. SFRJCAFFE

  SFRJCAFFE Korisnik od povjerenja

  [​IMG]
  Sklopite prema sredini sve uglove rastvorenog ubrusa.

  [​IMG]
  Isto ponovite i s tako dobivenim novim uglovima.

  [​IMG]
  Okrenite ubrus na poleđinu i presavijte sva četiri kuta prema sredini.

  [​IMG]
  Pritisnite sredinu i lagano izvucite kutove savijene ispod ubrusa.

  [​IMG]
  Izvucite i "listove", odnosno vrhove četiriju stranica savijenih ispod ubrusa.
 8. SFRJCAFFE

  SFRJCAFFE Korisnik od povjerenja

  Dekoracija stola papirnatim salvetama
  Drage dame, bliži se vaš praznik, Dan žena. Sigurno očekujete mnogo lijepih iznenađenja od svojih najmilijih. Red je da i vi iznenadite njih. Vjerujem da će svaka od vas pripremiti ručak večeru ili neki ukusan slatkiš za svoje najdraže. Da bi vaše iznenađenje bilo posebno, pokazaćemo vam kako da uz nekoliko jednostavnih trikova, dekorišete vaš sto. Tako će te dočarate prazničnu atmosferu ugodnu za oko.
  Potrebne su vam salvete, kvalitetnije teksture, nekoliko latica ruža i par svjećica.
  Razmotajte salvetu i od nje napravite trougao. Neka vrh trougla bude okrenut prema vama. (sl. 1) Vrh trougla, koji smo na slici označili sa X, samo gornji sloj salvete, spojite sa lijevim uglom i poravnajte rukom. (sl. 2)
  [​IMG][​IMG]
  Lijeva strana imaće izgled trougla dok će se desna formirati u četverougao. (sl.3)
  [​IMG]
  Zatim uzmite desni, donji, ugao salvete i povucite do lijevoga, na isti način kao što ste to učinili u prethodnom slučaju. Tako će te opet dobiti trougao. (sl .4 i 5)
  [​IMG][​IMG]
  Sada lijevi kraj trougla spojite sa desnim tako da dobijete manji trougao. (sl. 6)
  [​IMG]
  Trougao treba da ima četiri nabora kao na slici. Uspravite salvetu i raširite nabore. Namjestite salvetu na tanjiru kao na slici.
  [​IMG]
  Da bi vaša dekoracija bila interesantnija i dobila svoj lični pečat, pospite po stolu nekoliko latica ruže ili suvog, mirišljavog cvijeća. U staklenu posudu ili čašu uspite vode i stavite nekoliko upaljenih svjećica da plutaju. Ova skromna dekoracija daće romantični ton vašem druženju. Uživajte i srećan praznik.
 9. SFRJCAFFE

  SFRJCAFFE Korisnik od povjerenja

  Kako napraviti prsten za salvete - dekoracija salvetama

  Jedan od posebnih detalja na vašem stolu u novogodišnjoj noći ili tokom božićnih praznika svakako je dekoracija pribora za jelo. Pored sveukupne slike prostorije u kojoj se ručava, mirisa hrane, vaši gosti prvo će se susresti sa priborom sa jelo. Čim sjednu za sto posebnu pažnju će im odvući način na koji ste umotali pribor. Evo mi vam predlažemo da sa ovim prstenom salvete složite u oblik lepeze.
  Predstavljam vam ideju kako jeftino i brzo možete napraviti šik prsten u koji ćete umorati salvetu sa priborom za jelo. Sve što vam treba za izradu ovih prstenova je: katronska tuba (najčešće je u domaćinstvu imate od iskorišćenih folija), makaze, skalpel, lenjir, ljepilo, prozirni papir, tkanina sa određenim dezenom (ili možete kombinovati bijelu tkaninu sa nekim ukrasom koji ćete kasnije nalijepiti), ljepljiva traka (izolir ili komadić neke tanje trake koju ćete zalijepiti unutar kruga).
   1. Uzmite kartonsku tubu, što širu nađete to bolje, i olovkom zabilježite mjeru. Osnovna dužina prstena trebala bi biti 5 ili 6 cm, zavisi šta ste sve mislili od pribora za jelo staviti. Nakon što ste zabilježili mjeru, trebate isjeći jedan prsten-držač. Od jedne standard kartonske tube može se napraviti od 6 do 8 prstenova. Najbolje bi bilo da odmah zabilježite mjere za ostale prsteno, uskratićete sebi vrijeme. Uzmite oštri skalpel i pažljivo isjecite sve dijelove kartona.
  [​IMG][​IMG]
   1. Sada isječene prstenove trebate umotati prozirnim papirom ili tankom prozirnom tkaninom. Ovaj korak se čini kako bi se što bolje prilijepila tkanina kasnije.
  [​IMG][​IMG]
   1. Nakon što se obložili prstenove, pobrinite se oko ukrasne tkanine koju ste izabrali za prstenove. Ukrasna tkanina treba da je skoro 3 puta veća od kartonskog dijela, pošto i iznutra treba da obloži prsten. Znači, isjecite nekih 15 cm ukrasne tkanine za svaki prsten.
  [​IMG][​IMG]
  1. Prsten iznutra i svana trebate da izlijepite ljepilom, a zatim da prislonite komad tkanine. Unutar trebate da polagano slažete tkaninu, dio po dio kako se ne bi stvorili veliki nabori. Prvo pokušajte sa jednom i provjerite da li ste dobre mjere napravili. Imajte strpljenja u ovom koraku.
  2. Kako bi se prsten i iznutra pričvrstio i izbjegle nezgode pred gostima, iznutra ga umotajte izolir trakom u jednoj od nijansi tkanine, ili iskoristite neki komad tkanine koji ćete u središnji dio unutrašnje strane kruga prilijepiti. Iskoristite olovku kojom ste bilježili mjere da učvrstite unutrašnju stanu. Uspješno ste napravili prsten za vaš pribor za jelo! Najbitnije je da ste pažljivi pri lijepljenju ukrasne tkanine kako biste izbjegli neravnine. Koristite provjereno efikasno ljepilo i kombinujte različite tkanine za prstenove.
  Ovakvom kreacijom oduševićete ukucane i goste, te za svaku narednu priliku možete ih izvući iz ostave. Kasnije možete dodavati neke sitne detalje poput nekih ukrasa ili cvijeća. Uspješan rad! Na ovom videu možete pogledati još jednu veoma lijepu kreaciju u morskom stilu.


  View: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=joFV2wglcHA
 10. SFRJCAFFE

  SFRJCAFFE Korisnik od povjerenja

  Novogodišnja i praznična dekoracija stola
  Brzo hita vrijeme, uskoro se sprema doček Nove godine i svečana večera u vašem domu. Ta gozba trajaće cijelo veče, druženje do kasno u noć i možda naredno jutro. Uspjećete da spremite sva predjela i glavna jela, deserte, okitite jelku i pokupujete poklone, međutim da li ste razmišljali o završnici, načinu i mjestu gdje ćete to sve predati i pokazati.
  Posljednji pečat vašem trudu i radu te večeri daće ukrašen sto sa tematikom novogodišnje noći. Koje su osnovne stvari na koje trebate obratiti pažnju kada je u pitanju dekoracija stola za tu posebnu priliku?! Pogledajmo:
   1. Stolnjak. Najljepše izgleda kombinacija dvije boje na stolu. Da li je u pitanju jedan stolanjak karo ili nekog drugog dezena u dvije boje ili mješavina stoljnjaka i nadstoljnjaka, svakako trebate da imate mjeru. Ispočetka to šarenilo može da izgleda skladno, ali morate da uzmete u obzir ukrase, pribor, poklone, salvete koji se slažu na sve to. Ja vam predlažem za ovu novogodišnju noć da izaberete stolnjak božanstveno bijele boje. Ovakva podloga donosi neiscrpne maštovite prijedloge. Zatim, po sredini stola na svečanom bijelom stolnjaku prostrite nadstolnjak zelene boje, koji će osvježiti prostoriju. Naravno, postoji još raznih kombinacija, bijela-crvena, zlatna boja oba stolnjaka i slično. Zavirite u svoj ormar i uvidite vaše mogućnosti, kombinujte omiljene boje i ne pretjerujte.
  [​IMG]
   1. Ukrasne stolice. Od vaših starijih, standardnih stolica za ovu priliku možete napravite sasvim neobične dekoracije. Postoje dva slučaja koja možete odabrati, a zavisi od materijala kojeg imate. Možete vaše stolice prekriti po čitavoj dužini, a za to vam treba veći prekrivač (npr. bijele boje, pogotovo ako vam je stolnjak te boje). Prekrijete stolice prekrivačem i pri dnu zavežete u mašnu ili nekom trakom u boji pričvrstite pokrivač za stolicu. Ukoliko imate manje komade tkanine, možete gornji dio stolice da ukrasite i trakom prčvstite. U mašnicu možete umotati nekoliko perlica i grančica četinara.
   2. Ukrasni detalji na stolu. Činije od voća, stare vazne, svijeće i svi ukrasi koje stavljate na jelku mogu vam pomoći u nastavku dekorisanja stola. Činiju ili vaznu možete ispuniti grančicama četinara, šišarkama, suvim plodovima voća, te ukrasnim kuglama. Obratite pažnju prilikom slaganja tonova, ako ste se odlučili za bijelo-zelenu kombinaciju stolnjaka, neka vam ukrasi u sredini stola imaju 2 do 3 nove nijanse boja. Moj prijedlog za dekoraciju jesu dvije ili više dugih svijeća u dvije nijanse boja, a kao svijećnjaci mogu poslužiti šolje za kafu koje ste ispunili klikerima.
  [​IMG]
   1. Prostirke ispod tanjira i salvete. Pošto se nadamo snijegu za novogodišnja praznovanja, predlažem vam da samostalno izradite prostirku u obliku pahulje koju ćete staviti ispod tanjira. Možete iskoristiti najobičnije bijele tkanine ili čak papir. Umjesto pahulje možete napraviti oblik jelke ili snješka bijelića. Ovakva izrada ne zahtijeva puno vremena, a plijeniće pažnju gostiju tokom čitave večeri. Na tim prostirkama možete staviti imena gostiju po vašoj zamisli gdje bi ko trebao sjediti te, takođe, neku lijepu i iskrenu želju povodom praznika.
  [​IMG]
  1. Sada je pitanje kakve salvete postaviti za tu večeru. Taj detalj je veoma bitan, bilo da se odlučite za platnene ili papirne, jer govori o vama kao osobi koja obraća pažnju na najsitnije detalje. Osnovno pravilo pri odabiru salveta je da bi trebale biti ili ista boja stolnjaka ili drastično različita. Ako birate drastično različitu boju posebno ćete istaći lijepo umotani pribor i unutar možete zaviti poruku sa željama za goste i ukućane. Ukoliko imate nekoliko dekorativnih cvjetova ili ukrasa sa prošlih zabava, nalijepite na salvetu u kojoj je umotano posuđe.
  Novogodišnja trpeza u najboljem svjetlu prestaviće vas kao domaćicu ili domaćina, pogotovo ako sve to začinite malim detaljima i rukotvorinama. Ne zaboravite obratiti pažnju na to da ne pretrpavate sto svim jelima koja ste planirali služiti to veče. Tek kada budete služili jela, donosite ih redom sa svim prilozima.
  Razmislite prije no što se gosti pojave da li će svako imati dovoljno mjesta za sjedenje i hranu. Možete organizovati pomoćni sto, ako zatreba. Kada su gosti već stigli, vaše je da upalite svjećice na jelki, malo pojačate muzičku podlogu i kratkom zdravicom pozdravite svakog gosta ponaosob. Dobra zabava! Ovaj video donosi još jednu neobičnu dekoraciju, pa pogledajte:

  View: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=NqNzamKT6g4
 11. SFRJCAFFE

  SFRJCAFFE Korisnik od povjerenja

 12. SFRJCAFFE

  SFRJCAFFE Korisnik od povjerenja

  Savijanje salveta - Kako saviti salvetu - oblik kravate
  [​IMG]
  Sada vaši gosti mogu da čiste hranu sa svojih skupih kravata sa našim jeftinim salvetama savijenim u oblik kravate. Zar nije to nešto posebno? Da bi ovo ostvarili morate imati dobru peglu i naravno strpljenja. Zapamtite: što je duža salveta to će i kravata biti veća. Uvježbajte ovu tehniku i napravite originalne i zanimljive dekoracije za sto.

  1. korak
  Položite salvetu licem prema dole i to tako da jedan ugao gleda prema vama.
  [​IMG]
  2. korak
  Savijte desnu stranu za otprilike 1/3 dijagonalno na lijevu stranu. Onako kako je prikazano na slici.
  [​IMG]
  3. korak
  Ponovite 2. korak i savijte ovaj put lijevu stranu. Potom ih naštimajte da budu simetrične, tj jednake. Sada je vrijeme i da rubove pritisnete, kako bi oslikali linije.
  [​IMG]
  4. korak
  Savijte desnu stranu za oko 1/3 dužine krenuvši od gornjeg vrha slično kao što ste činili u prethodna dva koraka.
  [​IMG]
  5. korak
  Ponovite sve sa lijevom stranom. Naštimajte ih da budu simetrične i pritisnite krajeve.
  [​IMG]
  6. korak
  Savijte vrh sada jednu trećinu dijagonalno prema desnoj strani tako da je vrh okomit sa donjom stranom kravate - salvete.
  [​IMG]
  7.korak
  Okrenite kravatu tako da vrh sada gleda prema lijevoj strani.
  [​IMG]
  8. korak
  Omotajte vrh oko vrha kravate i zavucite ga ispod tj provucite kako bi napravili čvor. I to bi bilo to, sada imate sopstvene ubruse, salvete koje su pamente toliko da izgledaju kao kravate.
  [​IMG]
 13. SFRJCAFFE

  SFRJCAFFE Korisnik od povjerenja

  Dekoracija za sto - Savijanje salveta - oblik dvostruke piramide

  Uputstvo za rad:
  1. Presavijte salvetu napola pazeći da se poklope svi uglovi.
  [​IMG]
  2. Savijte jedan ugao salvete kao što prikazano na slici. Nešto slično kao da pokušavate da napravite avion od papira.
  [​IMG]
  3. Ponovite prethodni korak sa drugim uglom ovaj put.
  [​IMG]
  4. Pažljivo okrenite salvetu na drugu stranu kako je prikazano.
  [​IMG]
  5. Savijte ponovo jedan od uglova na način opisan u 2. i 3. koraku.
  [​IMG]
  6. Ponovite i sa suprotnim uglom salvete.
  [​IMG]
  7. Presavijte sada salvetu vrhom prema gornjem vrhu, otrpilike 2 cm od mjesta podudaranja.
  [​IMG]
  8. Savijte no do pola puta, kako je prikazano na slici i završili ste.
  [​IMG]
  Ovo je zaista jednostavan način savijanja salveta. Ovako savijenu salvetu postavite na centar tanjira i uživajte u pogledu.
  Savjet:

  Ukoliko dekorišete sto za mnogo zvanica, recimo za potrebe vjenčanja ili neke druge proslave, između rubova ovako složenih salveta možete umetnuti listiće sa imenima zvanica i tako napraviti željeni raspored sjedenja.

Podeli ovu stranicu