1. Dobrodošli na Sfrjcaffe. Kao gost možete pregledati forum, ali da bi učestvovali potrebno je da se registrujte na forumu. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena.

Uredjenje kuhinje

Diskusija u 'Uradi sam - sam svoj majstor' započeta od SFRJCAFFE, 21 April 2012.

 1. SFRJCAFFE

  SFRJCAFFE Korisnik od povjerenja

  Staklo

  Kad želite biti sigurni da će drugi videti unutrašnje uredjenje Vaše kuhinje, staklo je najbolji izbor. Stakleni kuhinjski frontovi omogućiće da svako vidi uredno složene sudove, šolice i druge predmete u Vašoj kuhinji a istovremeno će ih zaštititi od prašine i drugih kuhinjskih nečistoća.

  Zastakljivanje spoljnih kuhinjskih površina naročito se preporučuje kada je reč o manjim kuhinjama budući da će ih spoljšnja staklena pročelja učiniti prostranijim i svetlijim. Održavanje i čišcenje ovakvih površina vrlo je jednostavno jer svi znamo koliko su staklene površine ravne i kako ih jednostavno brisanje krpom može učiniti zaista sjajnim.

  Plastika

  Kuhinjski frontovi od plastičnih materijala naročito su otporni na ogrebotine i mehanička oštećenja i iz tog razloga su pronašli svoje mesto u mnogim kuhinjama i donekle potisnuli prirodne materijale. Plastične materijale je na tržištu moguće pronaći u razlicitim bojama i moguće ih je na najrazličitije načine oblikovati.

  Znamo li?

  Gotovo svi plastični materijali u svom sastavu sadrže takozvane omekšivače koji takvom materijalu omogućavaju da bude elastičan. Kako bi kuhinjski elementi trajno ostali elastični potrebno je izbegavati korišćenje oštrih sredstava za čišćenje ili supstanci za čišćenje na bazi ulja. Ovakva sredstva mogu učiniti da plastični elementi izgube na svojoj elastičnosti i postanu lomljivi.

  Plastične površine su vrlo nezahtevne kad je u pitanju njihovo održavanje i čišćenje. Moguće ih je čistiti običnom vlažnom krpom, eventualno s minimalnim dodatkom nekog sredstva za čišcenje što uveliko pojeftinjuje ukupno čišćenje. Ponavljanjem postupka brisanja plastični kuhinjski elementi će zablistati. Zahvaljujući ovakvom jednostavnom načinu održavanja plastičn kuhinjski frontovi naročito su cenjeni jer ne iziskuju veliko finansijsko izdvajanje za svoje čišćenje.

  Lakirani kuhinjski elementi

  Lakirani kuhinjski frontovi poznati su kao površine vrlo otporne na trošenje i habanje. Doduše kao i auto lakovi i kuhinjski elementi zaštićeni lakom nisu veoma otporni na ogrebotine i zato je potrebno obratiti više pažnje tokom upotrebe i čišćenja.

  Drvo

  Drvo je najstariji materijal kada je reč o izradi i proizvodnji nameštaja. Ovaj materijal prosto pleni svojom prirodnošću. Mnogi drvo smatraju najatraktivnijim materijalom za unutrašnje uredjenje budući da ono tako nesebično zrači toplinom i prirodnošću. U kuhinjama se masivno drvo može koristiti za izradu svih elemenata. Svejedno je da li se radi o kuhinjskim stolovima i stolicama, radnim površinama, frontovima ili kompletnom kuhinjskom korpusu drvo uvek stoji na raspolaganju. Nažalost često kompletne drvene kuhinje od masivnog (punog) drveta “probijaju“ planirani kuhinjski budžet. Kako uštedeti kod kupovine nove kuhinje?! Finansijski gledano najbolja alternativa kuhinjama od punog drveta su kuhinjski elementi i kuhinjski korpus od furniranih ploča. Naime u ovom slučaju tanko obradjene i zaštitnim lakom prelakirane furnirane ploče lepe se na ploče od iverice i kao takve se ugradjuju u kuhinjski korpus.

  Na ovaj nacin štedimo novac, a vizuelni utisak na posetioca deluje kao da se radi o kuhinji od punog drveta. Na spoljnu površinu kuhinjskih elemenata od masivnog drveta ili furniranih kuhinjskih elemenata nanosi se zaštitni lakirani sloj kako bi se zaštitilo od prskanja masti ili vodene pare tokom pečenja i kuvanja. Po pravilu ovakav zaštitni površinski sloj laka je vrlo tanak pa s njim treba biti vrlo oprezan kod čišćenja i održavanja.

  Ispravan način održavanja i čišćenja:

  Preterano čišćenje i održavanje može dovesti do toga da tanki zaštitni sloj laka u potpunosti nestane s površine i ispod njega se pojavi čisti sloj drveta. Dovoljno je kuhinjski front od drveta prebrisati vlažnom i u toploj vodi namočenom krpom, a zatim površinu i dobro posušiti. Kao sredstvo za čišćenje i održavanje nikad nemojte koristiti sredstva koja sadrže politure, razredjivače na bazi nitrata, jer ovakva sredstva dubinski uništavaju zaštitni sloj laka.

  Dobro je znati!

  U malim kuhinjskim prostorijama preporučuje se izrada kuhinjskih elemenata od svetlijeg drveta kao što je bukva ili bor. Tamniji drveni materijal od hrasta ili mahagonija malu kuhinjsku prostoriju učiniće prividno još užom i turobnijom. Ali, željena toplina i ugodna unutrašnja atmosfera nikad se ne gube kada je reč o kuhinjskim elementima od drveta.

  Plemeniti čelik

  Plemeniti čelik je zaista vrlo dekorativan i robustan materijal za korišćenje na kuhinjskim frontovima.

  Radne površine

  Kuhinjske radne površine (radne ploče) sastoje se od “nosive“ ploče od iverice preko koje je prevučen dekorativni HPL sloj (High Pressure Laminate). Ovaj dekorativni sloj se izradjuje od papira i polimera i to tako što prolazi kroz postupak impregnacije a zatim se obraduje pod visokim tlakom i toplinom. Dekorativni sloj po pravilu se prevlači dodatnim zaštitnim i transparentnim (prozirnim) slojem. HPL sloj poseduje izvanredne optičke i kvalitativne osobine, pronašao je veliku primenu u proizvodnji nameštaja i unutrašnjeg uredjenja a to dobrim delom može zahvaliti i činjenici odnosno zaista velikom mnoštvu najrazličitijih spoljašnjih dekora s kojima se ovaj materijal pojavljuje na tržištu. HPL površine izuzetno su otporne na habanje, spoljna oštecenja i ogrebotine, a dobro je pomenuti da na njima nikakvog traga ne ostavljaju svetlosni efekti niti eventualne mrlje. Osim toga ove površine su neosetljive na sva uobičajena kućna hemijska sredstva, zapaljene cigarete kao i vrele posude do temperature od 230°C.

  Tip za kućne majstore:

  Ploče od iverice su osetljive na pojavu vlage. Kako ne bi došlo do upijanja vlage i spoljašnjeg “nabubrenja“ oni koji samostalno izradjuju radne kuhinjske ploče trebali bi pripaziti da merenje površina bude izuzetno precizno obavljeno, da spoljne površine nakon obrade (rezanje, bušenje) budu vrlo čiste a nanošenje zaštitnog sloja izuzetno temeljno.

 2. Google Adsense

 3. SFRJCAFFE

  SFRJCAFFE Korisnik od povjerenja

  Kako urediti malu kuhinju.
  Prije ili kasnije suočit ćete se sa činjenicom da Vaša kuhinja nije baš onoliko velika koliko biste to možda željeli. Ukoliko dobro promislite o stvarima kao što su funkcionalnost, organizacija prostora, prostor za čuvanje hrane i posuđa te estetiku moći ćete pronaći riješenje koje će izvući maksimum iz Vaše male kuhinje.

  Krenimo od prostora za skladištenje. To je dio u kojem možete i morate biti vrlo kreativni kako bi iz malog prostorsa izvukli što više prostora za skladištenje, a pri tome zadržali prohodnost i funkcionalnost Vaše kuhinje. Tako zdjele i tave možete držati na vidljivom mjestu ukoliko ugradite stropni ili zidni držač za posude.

  Nadalje ukoliko u kuhinju ne stane hladnjak i/ili zamrzivač dovoljno velik za Vašu obitelj pokušajte u kuhinju staviti manji hladnjak, a veći hladnjak i zamrzivač smjestiite u podrum ili garažu kako bi u njemu držali hranu koju ne koristite svakodnevno.

  Isto tako ukoliko imate ostavu možete nju pretvoriti u prostoriju za skladištenje namirnica koje ne moraju biti u hladnjaku. Fino posuđe koje ne koristite svakodnevno također možete držati spremljeno u blagavaonici ili u nekom od ormarića u dnevnoj sobi. Ukoliko kupite zgodne posude za kavu, sol, šećer, brašno ili tjesteninu moći ćete ih držati na vidljivom mjestu nadohvat ruke, a uz to će biti i ugodan estetski dodatak Vašoj kuhinji.

  Na kuhinjski zid možete ugraditi magnetnu traku na koju ćete moći postaviti noževe i tako uštediti još malo mjesta na radnoj površini. Također možete ostali jedeći pribor držati u košari na radnoj površini, a šalice objestit na kukice koce ćete postaviti ispod gornjih kuhinjskih ormarića.

  Ukoliko na slične kreativne načine pospremite i ostatak posuđa shvatit ćete da imate dovoljno prostora u ormarićima i ladicama za ostale stvari koje su Vam u kuhinji potrebne.

  Prohodnost kuhinje je drugi faktor na koji trebate obratiti pažnju prilikom uređenja male kuhinje. U maloj kuhinji, ako u njoj niste sami, zbog nedostataka mjesta može doći do sukoba i svađa između ukućana. Ukoliko su raspored i prohodnost kuhinje loši stvari postaju još i gore. Ukoliko ne možete otvorite hladnjak ili vrata pećnice kada to trebate zato što u kuhinji niste sami razmislite o promjeni rasporeda u kuhinji i poboljšanju njene prohodnosti. Ukoliko imate kuhinju otvorenu sa dvije strane razmislite o postavljanju vrata na jednu stranu. Isto tako možete grickalice i mikrovalnu pećnicu postaviti blizu ulaza u kuhinju kako bi Vam ukućani prilikom korištenja istih što manje smetali u kuhinji.

  Treći faktor na koji treba paziti je funkcionalnost kuhinje. Mali kućanski uređaji mogu biti spas u maloj kuhinji. U slučaju da imate samo dva plamenika na štednjaku ili da uopće nemate štednjak aparati poput električnog kuhala za rižu, električnog lonca i mikrovalne pećnice mogu vam puno pomoći i nadoknaditi nedostatak štednjaka.

  Ukoliko Vam treba veća radna površina na kojoj ćete pripremati hranu nabavite kolica za serviranje sa daskom kao radnom površinom. Kad više ne trebate dodatnu radnu površinu kolica možete jednostavno odgurati, a uz to ih još možete iskoristiti kao dodatni prostor za skladištenje.

  I na kraju estetika. Nema razloga da kuhinja ako je mala ne bude atraktivna. Kako bi učinili prostoriju oku ugodnijom možete bojenjem zidova ostaviti dojam veće kuhinje.


  Možete otvoriti kuhinjski zid kako bivizualno povečali prostor i na mjesto zida postaviti kuhinjski otok kako bi se prostorija činila većom i svjetlijom.

  Iako prostorija neće stvarno biti veća dobit ćete nešto više mijesta ako prostor za jelo preselite sa vanjske strane bivšeg zida. Ukoliko rušenje zida nije opcija možete tamne ormariće i zidove obojiti svjetlijim veselijim bojama kako bi atmosfera u kuhinji bila življa.

  Korištenje svjetlijih boja također će prostoriju učiniti vizualno većom. Dodavanje krovnih prozora je još jedan način dovođenja svjetla u kuhinju. Ukoliko ništa drugo ne možete ućiniti postavite više rasvjete u kuhinju jer više svjetla pa makar i umjetnog učinit će vašu kuhinju privlačnijom.
 4. SFRJCAFFE

  SFRJCAFFE Korisnik od povjerenja

  Jednostrana kuhinja.

  [​IMG]

  Jednostrana je kuhinja savršen tip kuhinje za uske dugačke prostore. Ovaj tip kuhinje je jednostavan i što se tiče renovacije relativno jeftin. Iako klasičan kuhinjski trokut ovdje nije prisutan njen linearan dizajn osigurava nesmetan pristup i prohodnost.

  U jednostranim kuhinjama sve glavne radne zone poredane duž jednog zida. Glavne radne zone su sudoper, hladnjak i štednjak i/ili pečnica. Sporedne radne zone uključuju mikrovalnu pećnicu kantu za smeće, perilicu za posuđe i sl.Kod ove vrste kuhinja radna je ploha obično duga oko 250 centimetara jer manja radna ploha ne bi bila dovoljna da ispod nje stanu svi kuhinjski aparati.

  Raspored aparata u kuhinji ovog tipa nije pretjerano važan jer su štednjak, hladnjak i sudoper toliko blizu da nam naprosto nije bitno kojim redom oni stoje.

  Iako je očito da ovakav raspored u kuhinji ima svoja ograničenja spomentu ćemo i neke prednosti. Jednostrane kuhinje zu izrazito jeftino riješenje zbog male površine radnih ploha koje su najskuplji element u svakoj kuhinji.


  Ovu je vrstu kuhinje lako za ugraditi čak i ukoliko sami vršite ugradnju zbog toga što ne trebate spajati radne površine ni druge komplicirane kao kod drugih kuhinja. Kompaktan dizajn omogućit će vam da u kuhinju stavite i stol za objedovanje ili da kuhinju koristite i za druge aktivnosti. Kako su aparati smješteni vrlo blizu jedni drugima nećete imati problema sa funkcionalnošću i prohodnošću kuhinje.

  Ukoliko ste prostornim i arhitektonskim čimbenicima ograničeni odlučite se za ugradnju ovog tipa kuhinje ali ukoliko vam to prostor dopušta svakako pokušajte istražiti kompleksnije i funkcionalnije tipove kuhinja.

  [​IMG]
 5. SFRJCAFFE

  SFRJCAFFE Korisnik od povjerenja

  Dvostrane kuhinje.

  [​IMG]

  Najbolji kuhinjski rasporedi je onaj raspored koji je funkcionalan. Dvostrane kuhinje optimiziraju prohodnost kuhinje i štede prostor, ali i imaju svoja ograničenja.

  Sa radnim površinama na obje strane dvostrana kuhinja ima visoku funkcionalnost zbog toga što koristi klasični kuhinjski trokut.

  Dvostrane kuhinje često nisu rezultat vlastitog izbora već rezultat okolnosti i prostornih ograničenja zbog malog prostora u koji ih želimo ugraditi. Dvostrane kuhinje se mogu napravit tako da budu moderne kuhinje. Mnogi kućevlasnici odlučuju se na upravo ovaj tip kuhinje zbog toga što najbolje odgovara njihovim potrebama.

  Dvostrane kuhinje štede prostor i smanjuju površinu skupih radnih ploha. Ovakav tip kuhinje također omogućava grupiranje elemenata (struja,voda itd.) i uštedu prilikom opremanja kuhinje jer je ovaj tip kuhinje pogodan za ugradnju jeftinijih elemenata i kuhinjskih aparata standardnih dimenzija.

  Postoje dva osnovna tipa dvostranih kuhinja. Kuhinje sa zidom na obje strane su vizualno nešto manje i namještaj u njima izgleda pomalo naguran u uski prostor.


  Ipak prilikom ugradnje ovakve kuhinje potrebno je voditi računa o tome da između elemenata ostavimo barem 120 centimetara prostora kako bi osigurali nesmetano otvaranje kuhinjskih elemenata.

  Drugi tip dvostrane kuhinje je kuhinja sa kuhinjskim otokom.

  Kada sa jedne strane imate zid, a sa druge otvoreni prostor kao što je dnevna soba možete ugraditi kuhinju sa otokom. Na otvorenoj strani kuhinjski ormarići prekriveni radnom površinom formiraju zid između kuhinje i otvorenog prostora dnevne sobe.

  Ukoliko se odlučite za dvostranu kuhinju pokušajte odabrati raspored kuhinjskih aparata i elemenata koji će najbolje odgovarati Vašim navikama i potrebama.

  [​IMG]
 6. SFRJCAFFE

  SFRJCAFFE Korisnik od povjerenja

  Uz dvostrane kuhinje, L kuhinje su jedne od najpopularnijih modernih kuhinja. Ovaj tip kuhinje riješava problem prenakrcanosti koji se pojavljuje kod dvostrane kuhinje. Kuhinjski trokut i ovdje je prisutan iako je razmak između kuhinjskih aparata nešto veći nego kod dvostrane kuhinje.

  [​IMG]

  Ovakav raspored omogućava jednako, ako ne i više, mjesta u ormarićima i na radnim plohama od dvostranih kuhinja. Kutni dio radne plohe teško je dostupan prilikom pripremanja hrane pa stoga taj prostor često koristimo za odlaganje malih kućanskih aparata poput miksera, tosteraili drugih. Postavljanje ovakvog tipa kuhinje najbolje je ukoliko imate veliki prostor predviđen za kuhinju.

  Radne površine na susjednim zidovima omogućit će da kuhinju koristi više od jedne osobe u isto vrijeme. Kako ovdje imamo znatno veći prostor radnih ploha kod ovog tipa kuhinjemožemo razmišljati o postavljanju dvostrukog sudopera.

  Prednost L kuhinje je i ta što jedan kut prostorije ostaje slobodan pa u njega možemo postaviti stol za svakodnevne objede kako nebismo morali za objed svaki put koristiti blagovaonicu. Ukoliko imate dovoljno veliku prostoriju svakako se odlučite za ovaj tip kuhinje.


  Vrlo moderni i razvijeni oblik duplog L u kuhinji omogućava postavljanje dviju radnih stanica što omogućuje da dvoje ljudi radi u kuhinji u isto vrijeme.

  To je svakako prednost ukoliko često pripremate hranu za velik broj ljudi i trebate oko toga pomoć u kuhinji. To isto tako omogućava da sustanari nesmetano koriste ostatak kuhinje dok Vi kuhate.

  Na drugi manji L obično se ostavlja ploča za kuhanje bez pećnice i manji sekundarni sudoper. Glavnina kuhanja se odvija u ovom prostoru dok se u prostoru velikog L odvija većina priprema.

  Veći L također nam pruža veliku količinu prostora na radnoj površini zbog toga što je ploča za kuhanje premještena u drugi dio kuhinje. Treba napomenuti da se ovakvim rasporedom u kuhinji ne dobiva znatno više prostora u ormarićima zbog toga što se malo L pruža uza zid samo na malom dijelu pa je moguće ugraditi malo ormarića, ali ukoliko je to potrebno iznad ploče za kuhanje može se objesiti još kuhinjskih ormarića.

  Dvostruko L kuhinja je funkcionalna i prohodna te se u njoj jasno vidi primjena klasičnog kuhinjskog trokuta za zegulaciju prohodnosti. Tri vrha trokuta su Sudoper, hladnjak i štednjak i/ili pećnica.

  Pri planiranju kuhinje kuhar bi se trebao moći nesmetano kretati između te tri točke a udaljenost između tih točaka ne bi trebaka biti velika.

  [​IMG]

  Ovaj tip kuhinje riješava problem prenakrcanosti koji se pojavljuje kod dvostrane kuhinje. Kuhinjski trokut i ovdje je prisutan iako je razmak između kuhinjskih aparata nešto veći nego kod dvostrane kuhinje.

  Ovakav raspored omogućava jednako, ako ne i više, mjesta u ormarićima i na radnim plohama od dvostranih kuhinja.

  Kutni dio radne plohe teško je dostupan prilikom pripremanja hrane pa stoga taj prostor često koristimo za odlaganje malih kućanskih aparata poput miksera, tostera ili drugih. Postavljanje ovakvog tipa kuhinje najbolje je ukoliko imate veliki prostor predviđen za kuhinju.

  Radne površine na susjednim zidovima omogućit će da kuhinju koristi više od jedne osobe u isto vrijeme. Kako ovdje imamo znatno veći prostor radnih ploha kod ovog tipa kuhinje možemo razmišljati o postavljanju dvostrukog sudopera.

  Prednost L kuhinje je i ta što jedan kut prostorije ostaje slobodan pa u njega možemo postaviti stol za svakodnevne objede kako nebismo morali za objed svaki put koristiti blagovaonicu. Ukoliko imate dovoljno veliku prostoriju svakako se odlučite za ovaj tip kuhinje.

  [​IMG]
 7. SFRJCAFFE

  SFRJCAFFE Korisnik od povjerenja

  U ili P kuhinja

  [​IMG]

  Položajem elemenata u svakoj kuhinji obično se pokušava da se isprati neki redosled rada pri spremanju hrane i shodno tome ređaju elementi. Tu se misli na logičan sled događaja u procesu pripreme i to: hrana se prvo uzima iz frižidera, zatim se pere, fizički obrađuje, pa termički obrađuje tj. kuva ili peče, a na kraju se servira i iznosi na sto. Shodno tome se i nižu elementi: frižider - radna površina - sudopera - radna površina - šporet - radna površina.
  Naravno, dalje se ova šema prati pri organizaciji svakog tipa kuhinje, gde je to moguće. Nekada je teško ispoštovati proces rada u kuhinji koja nema dovoljno mesta ili gde instalacije ne dozvoljavaju raspored elemenata kakav bismo hteli. Ali kao i u svemu u životu i do organizacije kuhinje se dolazi često putem kompromisa između želja i mogućnosti.

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
 8. SFRJCAFFE

  SFRJCAFFE Korisnik od povjerenja

  Ključ za postizanje dobro organizirane funkcionalne kuhinje je u učinkovitom rasporedu i vizualnim elementima. Ukoliko u svojoj kuhinji želite postići moderan izgled postoji nekoliko stvari na koje biste trebali obratiti pažnju.

  Kombinacija boja

  To je obično prva stvar koju netko primijeti u Vašoj kuhinji. Od kuhinjskih zidova do radnih površina, od stropa do poda paleta bojaVaše kuhinje ono je što će ostaviti prvi i trajan dojam na Vaše posjetitelje.

  Ne postoje specifična pravila za određivanje prave kombinacije boja za Vašu kuhinju. Izbor nijansi ovisit će o faktorima kao što su Vaš način života, životna dob i osobnost onoga koji kuhinju koristi.
  Osvjetljenje

  Ovo je drugi važan element koji se mora uzeti u obzir prilikom stvaranja modernog dizajna kuhinje. Osvjetljenje utječe na percepciju veličine kuhinje kod Vaših gostiju.

  Svjetla ugrađena u strop mogu biti lijep, moderan dodatak kuhinji. Takva bi svijetla trebalo koristiti samo da bi naglasili pojedine točke u kuhinji, a ne kao primarni izvor svijetla u kuhinji. Imajte na umu da svijetlo dobro osvijetljeno radno mjesto može učiniti Vašu kuhinju vizualno većom, poželjnijim i sigurnijim radnim prostorom.

  [​IMG]

  Sigurnost

  Iz sigurnosnih razloga ormarići i vrata trebali bi imati sustav laganog zatvaranja. Sa takvim sustavom vrata ormarića će se namjestiti prije nego što se lagano zatvore kako ne biste morali brinuti da si djeca ne uhvate prste vratima.

  Radna površina i ormarići trebaju biti odgovarajuće visine i u njima bi trebale biti ugrađene ladice na izvlačenje za starije članove obitelji. Za podove svakako odaberite kuhinjske pločice koje se ne kližu.

  Kuhinjski namještaj

  Namještaj koji ćete u kuhinji koristiti kao što su stolice, police, stol ili barske stolice trebale bi se uklopiti u sveukupni stil unutarnjeg uređenja Vaše kuhinje.

  Kako biste stvorili moderni dizajn Vaše kuhinje možete odabrati predmete koji su izrađeni od kombinacije drveta i nehrđajućeg čelika. Također se možete odlučiti za predmete sa glatkim linijama kako bi zadržali moderan izgled kuhinje.

  Jedna od prednosti izbora modernog dizajna kuhinje je to što imate na izbor velik broj različitih materijala. Stvaranje modernog dizajna kuhinje jednostavno je ukoliko se fokusirate na jednostavnost i funkcionalnost. Na taj ćete način dobiti kuhinju koja zrači korisnošću i otvorenošću.

  [​IMG]

  Puno je kuhinjskih elemenata koji su ukoliko napravljeni od loših materijala iako jeftini u konačnici najskuplji po Vas. Zapamtite, jeftino je često puta najskuplje. Što Vam vrijedi jeftina kuhinja ako će se ladice razletjeti, radna ploča izgrebati a majstor posao ugradnje kuhinje odraditi loše.
  Iako na tržištu postoji prilično dovoljno mjesta gdje možete svoju kuhinju vidjeti uživo ta su mjesta obično nastanjena lošim prodavačima koji će Vas pod svaku cijenu pokušati prevariti, prodati Vam skuplju kuhinju od one koju želite ili Vam jednostavno prodati bilo što samo da Vam nešto prodaju.

  Naravno na tržištu ima popriličan broj educiranih prodavača koji će vam prodati samo ono što želite, no njihov je broj svakoga dana sve manji i manji. U prodajnim salonima kuhinja sa pravom se osjećate kao ovca za šišanje, no nametljivi prodavači sa svojom "Mogu li vam pomoći ?" rečenicom ipak se mogu izbjeći.

  Danas u doba interneta svaka respektabilna tvrtka za prodaju kuhinja ima svoje web stranice na kojima ima izloženu svoju ponudu kuhinja. Tražite one koje imaju najviše detalja o pojedinim kuhinjskim elementima, one koje imaju iskustva korisnika na stranicama i transparentno objavljene uvjete montaže i dostave.


  Želite li imati kuhinju koja će dugo trajati obratite posebnu pažnju na ormariće, oni ne smiju biti tanki već najmanje 18-20 mm debeli. Ladice trebaju imati metalne klizače i čvrste stranice, sve drugo sa vremenom će se izobličiti i postati neupotrebljivo.

  [​IMG]

  [​IMG]
 9. SFRJCAFFE

  SFRJCAFFE Korisnik od povjerenja

  Pažljivo s bojama u kuhinji

  [​IMG]

  Poznato je da boje različito utiču na nas i naše raspoloženje. Ali, boja isto tako ume da se poigra i s apetitom

  Prilikom uređenja kuhinje naravno da su jako važni izbor materijala, raspored elemenata, pažljivo planiranje prostora… Ali, mnogi zaboravljaju na još jedan bitan faktor – boju. Stručnjaci poručuju da je prilikom izbora boje kuhinje važno da imaš na umu šta tom nijansom želiš da postigneš. Tako, na primer, ako se odlučiš za samo jednu boju, naročito belu, razmisli još jednom – sva ta belina bi ti mogla vrlo brzo dosaditi. Ispravan izbor boja će od kuhinje napriviti prostor prijatan za boravak, a ujedno će pozitivno uticati na raspoloženje ljudi i – pazi sad ovo: izazvati ili smanjiti želju za hranom. Crvena će otvarati apetit, a plava će dati osećaj sitosti. Stručnjaci pritom naglašavaju da su zemljani tonovi idealni za prostor u kom kuvaš i jedeš. Različite nijanse braon, žute i bronzane na najlepši će način ugrejati prostor i dati mu onu toliko dragu ušuškanost.

  U velikoj meri povezana s hranom, prejedanjem i osećajem sitosti je narandžasta. Za ovu se boju smatra da prosto navodi ljude na razmišljanje o hrani i izaziva osećaj gladi, te je neretko izbor vlasnika restorana. Isto tako, ova boja simbolizuje toplinu, udobnost i živost… Na tebi je da se odlučiš, ali u svakom slučaju gledaj da izbegneš neke od njenih intenzivnijih nijansi, jer možeš postići kontra efekat i smoriti kako sebe, tako i svoje goste.

  Jedna od boja koja isto u velikoj meri podstiče glad, ali i strast i agresivnost je crvena. Zato crvenu, baš kao i narandžastu, izbegavaj u prevelikim dozama jer bi mogla da s jedne strane prostor učini previše agresivnim, a s druge da te stalno tera ka frižideru.

  Jedna od dijetalnjih boja je plava. Stručnjaci to objašnajvaju time što ne postoji mnogo plave hrane, te tako ni ovu boju ne povezujemo s obedovanjem. Zato se okruženi plavom osećamo manje gladni ili potpuno siti.

  Poslednjih godina jedna od boja u trendu kada je uređenje doma u pitanju je i crna, koja se, osim u dnevnim boravcima i spavaćim sobama, sve češće može sresti i u kuhinjama. Ako si i ti razmišljala na temu, nemoj zaboraviti da crna prostor čini manjim nego što jeste i uglavnom nije preporučljiva njena upotreba prilikom uređenja kuhinje. Zato je idealno rešenje za tebe da je upotrebiš u manjim količinama i u kombinaciji s većim dozama mnogo svetlijih, pastelnih boja ili da ostaviš veće površine bele.


  [​IMG]
 10. SFRJCAFFE

  SFRJCAFFE Korisnik od povjerenja

  Radne ploče

  [​IMG]

  Prilikom uređivanja kuhinje često se nađemo pred dilemom koju vrstu radne ploče izabrati. Iako neki olako prelaze preko ovog pitanja smatramo da je izbor kvalitetne radne ploče nešto što kuhinju čini posebnom. Izaberite radnu ploču koja najviše odgovara Vašim potrebama i ukusu. Predstavljamo Vam osnovne vrste radnih ploča.

  [​IMG]

  Granitne radne ploče su popularan izbor, posebice ako si ih možete priuštiti. Granit će vašoj kuhinji dodati stil. Radne ploče ove vrste dostupne su različitim varijacijama boje i iznimno su izdržljive, nećete trebati puno vremena trošiti na njihovo održavanje. Granitne radne ploče su elegantne i trajne.

  Mramorne radne ploče rijetko se koriste, pravi razlog za to je cijena mramora. Iako je mramor dio luksuzno opremljenih domova potrebno ga je pažljivo održavati i vrlo lako se prlja različitim mrljama. Potrebno ga je zaštititi brtvilom kako bi izbjegli oštećenja kroz ogrebotine i mrlje.

  Keramičke radne ploče su iznimno izdržljive i jako jednostavne za održavanje. Također su i relativno povoljne cijene. Ukoliko ne želite razmišljati gdje ćete tokom kuhanja odložiti vruću tavu ili lonac izaberite keramičke pločice. Njihova je jedina mana prostor između pločica (fuge) koje se teško ili gotovo nikako ne mogu očistiti. Odmah na početku stavite fuge tamnije boje. Za postavljanje pločica izaberite pravog majstora jer radna površina mora biti ravna kako bi je lakše održavali.

  Radne ploče od laminata su popularne, cjenovno prihvatljive. Napravljene su od plastike koja je presvučena tvrdom i glatkom površinom lakom za održavanje. Velika je prednost ovakvih radnih ploča praktično neograničeni izbor boja i uzoraka. Prilično su izdržljive i lako ih je zamijeniti ukoliko se oštete ili uprljaju.

  [​IMG]

  Radne ploče od nehrđajućeg čelika su iznimno izdržljive i otporne na visoke temperature. Problem kod ove vrste radnih ploča je njihovo projektiranje i postavljanje za koje trebate angažirati profesionalce. Iako ih je lako čistiti one su bučne, jako skupe i teške za postavljanje.

  Radne ploče od drveta su popularne kod rustikalnog uređenja domova. Drvo je obično hrast ili javor. Drvene radne ploče mogu biti ispjeskarene i zabrtvljene te izgledati predivno, no kako je drvo prirodni materijal trebate biti pažljivi. Može ga oštetiti voda ili mrlje od različitih tekućina. S vremena na vrijeme drvene radne ploče trebate premazati i zabrtviti.

  Betonske radne ploče će Vam najviše odgovarati ukoliko imate kuhinje neobičnih oblika. Beton možete dodatno bojati u boju koju želite, možete ga zaštiti zaštitnim čvrstim slojem koji će biti skoro nemoguće uništiti. No opet beton može popucati ili biti porozan.

  [​IMG]
 11. SFRJCAFFE

  SFRJCAFFE Korisnik od povjerenja

  Retro kuhinje.

  [​IMG]

  Uređenje kuhinje u retro stilu ponovo je aktualni izbo za moderne kuhinje, retro kuhinje jedna su od najpopularnijih opija za uređenje kuhinje. Kada uređujemo retro kuhinju koristimo nove i stare predmete, bilo da se želimo vratiti u daleke 30-te godine ili vesele 60-te.

  Prva stvar koju trebate napraviti je izabrati paletu boja za svoj retro kuhinju. Za retro look Vaše kuhinje najbolje su narančasta, smeđa i plava. Ove boje se smatraju retro bojama. Izaberite svoje uzorke iz palete boja i nosite ih sa sobom u kupovinu. Na taj način ćete vidjeti koliko predmet koji želite kupiti za svoju retro kuhinju odgovara Vašim zamislima. Nosite paletu sa sobom jer se prilično jednostavno zabuniti oko nijanse ili izabrati nešto što se neće uklapati u retro look.

  [​IMG]

  Izbor boje zidova i prozora dolazi prije izbora dekora i kuhinjski aparata. Pokušajte zamisliti kako će Vaša kuhinja izgledati sa retro bojama na zidovima i prozorima. Cijeli dojam oko retro prozora možete pojačati retro zavjesama. Često će upravo retro zavjese kuhinji dati pravi retro izgled.

  Druga stvar o kojoj trebate razmisliti je osvjetljenje. Upotrijebite onu rasvjetu koja izgleda retro i funky. Danas je moguće pronaći doista veliki izbor rasvjetnih tijela, pa nećete imati problema sa izborom upravo one rasvjete koja će Vam dati željeni izgled. Kada kupujete rasvjetu ne zaboravite na njezinu funkciju, neka rasvjetna tijela koliko god bila retro i baš ih želite imati možda nisu najbolji izbor, kupujte iz praktičnih razloga, ne samo zbog vizualnog dojma.

  Za konačno uređenje retro kuhinje trebate izabrati odgovarajući namještaj i kuhinjske aparate. Za dodatne retro elemente možete koristiti starinske tegle i kuhinjske tanjure postavljene na zidove. Kod kupovine namještaja pazite da kupite iz prve ono što Vam najviše odgovara jer ćete u suprotnom morati ponovo kupovati, što će Vas dodatno koštati.

  [​IMG]

  Izaberite starinske oblike, kromirani namještaj je vrhunac popularnosti doživio u 60-tima, no i danas na tržištu namještaja ima jako puno komada koji odgovaraju tom izgledu. Dodatna opcija je posjet rodbini i prijateljima, pitajte ih imaju li to od takvog namještaja i jesu li Vam ga spremni prodati, obično će Vam ga ustupiti bez ikakve naknade. Drugo mjesto gdje možete tražiti takav namještaj su buvljaci poput Hrelića ali antikvarijati u gradu.

  Na zidove kuhinje možete postaviti dodatne police na koje ćete poslagati starinske predmete poput posudica za sol i šećer. Zgodan detalj koji svakako pokušajte uklopiti u priču je i starinski telefon. Za podove upotrijebite boje koje pašu uz retro stil. to su narančasta, boja avokada i smeđa. Ne pretjerujte sa detaljima, pripazite na ukupni broj retro sitnica kojima ćete urediti svoju retro kuhinju jer trebate ostaviti dovoljno mjesta i za klasične stvari u kuhinji poput pećnice, hladnjaka. Uređenje doma trebaali bi biti zabavno, ne komplcirajte si život previše, jedonstavno izaberite ono što sa Vama najviše sviđa.

  [​IMG]
 12. SFRJCAFFE

  SFRJCAFFE Korisnik od povjerenja

  10 trikova za uređenje kuhinje sa malo novca

  Malim promenama možete da osvežite vašu kuhinju, a na njih ne morate potrošiti mnogo novca. Pažnju treba da posvetite detaljima, jer oni utiču na ukupni utisak više nego što mislite.

  [​IMG]
  Nova činija, šerpa, set tanjira ili escajg daće vam neverovatan osećaj promene

  Kuhinjski elementi zauzimaju većinu prostora u svakoj kuhinji, pa ako njih osvežite novom bojom, i vaša kuhinja će osvanuti u novom ruhu. Ako su stare površine od materijala koji ne može da se farba, posegnite za samolepivim tapetama. da biste postigli pravi efekat, u maloj kuhinji obojite donje ormariće tamnijom bojom, a gornje nekom svetlijom. Idealno bi bilo da gornji elementi budu u boji zida iza njih ili zidnih pločica, ako su svetle.

  POBACAJTE SVE NEPOTREBNO
  Kada uđete u kuću, najčešće prvo odete u kuhinju da odložite ono što ste usput kupili. Zbog toga često zatrpavate radne površine nepotrebnim papirićima, računima, reklamnim knjižicama i poklončićima iz radnji. Budite nemilosrdni prema tim brojnim sitnicama i odmah ih bacajte. Osmislite mesto na koje ćete odlagati samo ono što vam je zaista potrebno. Ako nemate slobodnu fioku, stavljajte sve u jednu kutiju, nikako u činiju-svaštaru. Jednom mesečno proverite sadržaj kutije pa, ako vam iz nje ništa nije trebalo ceo mesec, to je dovoljan kriterijum da kutiju ispraznite direktno u kantu za otpatke.

  [​IMG]

  POSTAVITE NOVO OSVETLJENJE
  Umesto uobičajene kuhinjske plafonjere osmislite zanimljivije rešenje za osvetljenje. Postoji veliki izbor najraznovrsnijih svetiljki, malih reflektora i halogenih sijalica, koje mogu da se ugrade ispod gornjih elemenata. Iskustvo govori da je najkorisnija neonska lampa koja se postavlja na zid, bliže gornjim elementima. Dovoljna je ona dužine 50 centimetara.

  NOVO POSUĐE
  Nova činija, šerpa, set tanjira ili escajg daće vam neverovatan osećaj promene. Kada na sto iznesete novo posuđe, odjednom ćete dobiti želju da i druge stvari popravite i osvežite. Ako ništa, bar ćete za stolom uživati. Još ako naletite na jeftin a zanimljiv stolnjak ili na lepe podmetače, uživanje će biti kompletno. Pobacajte i sve stare isflekane krpe za sudove, jer u novom ambijentu za njih nema mesta, a nećete se mnogo istrošiti.

  ZASTAKLITE VITRINU
  Dovoljno je da skinete jedna vrata s nekog od gornjih elemenata i da postavite nekoliko polica na manjem rastojanju. Umesto starih vrata možete da postavite i staklena jer providna površina daje otvoren, prozračan izgled. U tom prostoru ujedno možete da postavite malu izložbu lepih čaša ili drugog posuđa.

  [​IMG]

  PROMENITE RADNU PLOČU
  Možda vam je radna ploča u odličnom stanju, ali je zastarele boje ili uzorka. Zamenite je novom, što je veoma lako i jednostavno, i to po pristupačnoj ceni. Preko stare ploče možete da postavite i pločice, koje izgledaju jako efektno, ali nije lako za održavanje kao klasična radna površina. Jeftinija opcija je da preko stare ploče nanesete specijalnu boju, ali je ovo rešenje kratkotrajno.

  MAŠTOVITE ZAVESE
  Nije skupo da obnovite prozorske zavese. U zavisnosti od toga da li u kuhinji želite elegantnu, rustičnu ili modernu atmosferu, poigrajte se materijalima. Za eleganciju izaberite jednostavan materijal i svetlu boju zavesa. Rustičan stil postići ćete čipkom, vezom ili jednostavnim kariranim materijalima. Moderan ambijent može da bude i bez zavesa, uz venecijanere jarkih boja. Vodite računa o tome koliko vremena imate za održavanje zavesa jer se one češće peru od zavesa u sobama.

  ZAMASKIRAJTE STARE PLOČICE
  Danas postoje specijalne boje kojima možete da ofarbate čak i stare pločice. Prvo popravite stare fuge, a onda prionite na pipav posao preciznog bojenja pločica. Preko starih pločica možete da zalepite i traku podne obloge sa zanimljivim uzorkom.

  [​IMG]

  MISLITE NA DETALJE
  Umesto da kupite novu kuhinju, promenite ručke na ormarićima. Dobro izmerite razdaljinu između rupa u koje su ušrafljene stare ručke ili, što je još bolje, u kupovinu ponesite stare ručke. Potražite neke interesantne koje će učiniti da kuhinja blesne kao nova. U bogatoj ponudi nemojte da se rukovodite zvučnim imenima proizvođača, već slobodno „prošnjurajte" po pijacama, gde ćete za male pare pronaći ove zanimljive detalje.

Podeli ovu stranicu